Dienstverlening

© VVD Hilvarenbeek

Inwoners en bedrijven in onze gemeente hebben veel initiatieven, zij willen vooruit! Als VVD zijn we hier groot voorstander van. Vaak merken we echter dat processen, zoals vergunningverlening, lang duren vanuit de gemeente. Dit kan en moet echt sneller en efficiënter. Tevens moet aanvragers meer inzicht krijgen over het proces en het stadium waarin ze zich bevinden, bijvoorbeeld door een heldere routekaart. De VVD gaat zich de komende periode opnieuw en met nog meer kracht inzetten om de dienstverlening aan onze inwoners en bedrijven te verbeteren.
Efficiënter en sneller werken kan ook bevorderd worden door als gemeente niet alles in eigen hand te houden, maar meer gebruik te maken van de kracht en kennis van de lokale samenleving. De VVD vindt dat de gemeente het moet aandurven om in bepaalde gevallen de regie los te laten en vertrouwen te geven aan samenwerkingspartners. Daarbij kan het gaan om samenwerking met marktpartijen, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw. Maar ook om projecten waarbij de uitvoering in handen van lokale verenigingen of stichtingen wordt gelegd. Natuurlijk zien we hier al voorbeelden van, maar de gemeente durft de controle daarbij vaak toch nog niet echt uit handen te geven. Wij denken dat we door de kracht van alle partijen te bundelen sneller, efficiënter en goedkoper onze (gemeentelijke) doelen kunnen bereiken.
Om de dienstverlening van de gemeente effectiever en sneller te laten verlopen op alle gebieden pleiten we voor een speciale verantwoordelijkheid binnen het college en wethouders: een speciale portefeuille Dienstverlening. De verantwoordelijke wethouder moet toezien dat de gestelde doelen worden behaald en fungeert bij problemen tevens als aanspreekpunt.