Economie

© VVD Hilvarenbeek

We zijn trots op onze bedrijven, groot en klein! Onze ondernemers zijn de motor van de lokale economie. Zonder de directe en indirecte werkgelegenheid die ze bieden en de steun die ze bieden aan stichtingen en verenigingen, zou onze gemeente er heel anders uit zien. Als VVD vinden we het belangrijk dat we onze lokale ondernemers goed ondersteunen. Binnen de gemeente Hilvarenbeek is er voor onze ondernemers de accountmanager, een functie die er dankzij de VVD is gekomen. De komende jaren willen we deze functie meer bevoegdheden geven. De accountmanager is de centrale contactpersoon voor ondernemers bij vragen, vergunningstrajecten, etc. De ondernemer hoeft op deze manier niet te gaan zoeken binnen de gemeentelijke organisatie naar de juiste ambtenaar. Samen met de wethouder die dienstverlening het pakket heeft zorgt de accountmanager ervoor dat processen snel en efficiënt doorlopen kunnen worden.

Ondernemers willen vooruit, daarvoor hebben zij ruimte nodig. Of het nu gaat om een startende ondernemer of een bestaande ondernemer die wil doorgroeien, er moeten mogelijkheden zijn. Op initiatief van de VVD is de afgelopen periode de jarenlange patstelling rondom de Mierbeek eindelijk doorbroken en is besloten het bedrijventerrein aan de noordkant uit te breiden. Wij kijken echter verder vooruit! Om ook in de toekomst ruimte te blijven bieden voor onze ondernemers moet in de komende periode een visie worden gemaakt voor uitbreiding van bedrijventerreinen op langere termijn.

Als VVD willen we zo veel mogelijk bijdragen aan een duurzame samenleving. Ook op dit punt is onze gemeente erg initiatiefrijk! Innovatieve ideeën van inwoners of (ook jonge) ondernemers moeten waar mogelijk ondersteund worden. Bijvoorbeeld door hen via het gemeentelijke en regionale netwerk in contact te brengen met mogelijke investeerders of subsidieverleners.

Veel agrarische ondernemers staan voor de keuze om hetzij door te groeien hetzij te stoppen. Beide groepen wil de VVD perspectief bieden. Met degenen die door willen, moet beoordeeld worden of hun plannen voor de toekomst passen bij de mogelijkheden en moet daar ruimte voor gegeven worden. De agrarische sector wordt al overladen door regels en verplichtingen, de VVD vindt dat de gemeente daar zelf zo min mogelijk aan moet toevoegen. Dus geen extra Hilvarenbeekse belemmeringen bovenop die van rijk en provincie!

Degenen die willen stoppen met boeren, moet – binnen kaders om overlast voor de omgeving te voorkomen – gelegenheid worden geboden om een passende andere invulling aan hun locatie te geven, denk aan recreatie, lichte bedrijvigheid of woonvormen voor zorg. De VVD streeft aldus tot een leefbaar en levendig buitengebied, dat aantrekkelijk is en blijft voor onze inwoners, onze ondernemers en toeristen.

Toerisme is een belangrijk speerpunt van onze gemeente, daar zijn we trots op. “Het is hier Echt” is het motto van de gemeente Hilvarenbeek en dat willen we ook uitstralen. Onze gemeente heeft veel te bieden: De Beekse Bergen, prachtige bossen en vennen, zes kernen met elk een eigen karakter en identiteit, een rijke historie en cultuur en niet te vergeten een keur aan gastronomische en bourgondische gelegenheden. We willen dat toeristen graag laten zien en hen kennis laten maken met onze mooie gemeente. We zijn dan ook van mening dat we het toerisme moeten bevorderen door ons als gemeente samen met onze recreatie- en horecaondernemers en de culturele sectorgezamenlijk te profileren. De toeristenbelasting is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld en gebruikt als melkkoe. De VVD blijft zich daar tegen verzetten, want Hilvarenbeek dreigt zich hiermee uit de markt te prijzen. Dat is niet alleen slecht voor onze toeristen en de recreatieondernemers, maar voor ons totale bedrijfsleven en uiteindelijk ook voor de gemeentekas. Op initiatief van de VVD vindt in 2022 een brede evaluatie plaats van de toeristenbelasting, wat ons betreft leidt die ertoe dat de toeristenbelasting de komende jaren niet of slechts beperkt wordt verhoogd. 

Onze ondernemers moeten een eerlijke kans krijgen bij aanbestedingen die de gemeente doet. Daarnaast koopt de gemeente zoveel mogelijk producten en diensten lokaal in. Samen helpen wij elkaar!