Zorg

Een warm hart voor iedereen die mee wil doen!

© VVD Hilvarenbeek

In het sociale domein (de WMO, Jeugdzorg en Participatiewet) gaat enorm veel geld om. De afgelopen jaren zien we een verdere stijging van kosten. Als gemeente kennen we ook hier een hoog ambitieniveau. De VVD wil de komende jaren een doelmatig beleid op het sociale domein, elke inwoner die hulp nodig heeft moet deze kunnen krijgen. Om meer grip op de kosten te krijgen zullen we wel ons ambitieniveau moeten bijstellen. Onze meest kwetsbare inwoners mogen echter niet tussen wal en schip vallen, hier dient speciale aandacht voor te zijn, want iedereen moet in onze samenleving mee kunnen doen! 

‘Iedereen kan meedoen’ betekent voor de VVD ook een verdergaande samenwerking tussen de informele zorg (mantelzorg) en de professionele zorg. Mantelzorgers nemen taken over van de professionele zorg en bieden extra ondersteuning. Als VVD willen we de grote groep mantelzorgers binnen onze gemeente goed faciliteren, immers mantelzorg doe je er niet zomaar even bij. We willen de ondersteuning en opleiding voor mantelzorgers verder uitbreiden en professionaliseren. 

We kennen binnen onze gemeente een stevige sociale basisstructuur van dorps- en buurtondersteuners. Zij komen achter de voordeur bij onze inwoners en weten wat er speelt binnen de gemeente. De komende jaren wil de VVD deze vorm van zorg en de professionele zorg verder tot elkaar brengen. Wanneer er beter wordt samengewerkt zal dit leiden tot een efficiëntere en goedkopere zorg aan onze inwoners. 

Het aantal ouderen in onze gemeente stijgt al jaren en zal de komende jaren nog veel sterker toenemen. Veel van die ouderen zouden graag kleiner willen gaan wonen, echter er is nog steeds een tekort aan geschikte seniorenwoningen en woningen met zorg. Tot nu toe zien we ad hoc- oplossingen voor dit probleem, maar de VVD vindt dat hier breder naar moet worden gekeken. De gemeente moet, in samenspraak met betrokkenen, een totaalvisie opstellen waarin de omvang van de problematiek wordt geanalyseerd en de oplossingen worden uitgewerkt om optimaal tegemoet te komen aan de behoefte. Wonen met zorg zowel in als buiten de kernen moet hierbij grote aandacht krijgen. Innovatieve woonvormen, bijvoorbeeld (kleinschalige) zorglandschappen op vrijgekomen agrarische bestemmingen kunnen hiervoor bijvoorbeeld een oplossing bieden. De VVD wil bijzondere aandacht besteden aan innovatieve oplossingen waardoor ouderen ook zelfstandig langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. De gemeente moet haar taak als aanjager op dit punt oppakken en maximaal uitnutten. 

Trottoirs moeten geschikt gemaakt worden en blijven zodat de toegankelijkheid voor rolstoelen, rollator en kinderwagens gewaarborgd is. Op veel plaatsen in onze gemeente liggen de trottoirs schots en scheef, is er sprake van worteldruk waardoor delen van het trottoir omhoog komen of zijn de trottoirs erg smal. Binnen de centrumvisie moet er speciale aandacht komen voor deze problemen.