Duurzaamheid

Nederland staat voor een enorme opgave op het terrein van duurzaamheid en klimaat. Dit raakt ook de inwoners en ondernemingen van Hilvarenbeek. De VVD wil voor de komende jaren een agenda met concrete, haalbare en betaalbare plannen. 

Qua grootschalige zonne- en windenergie staan, in afstemming met de regio, al voldoende projecten op stapel, dus nieuwe plannen zijn op dat vlak niet nodig. Wel moeten we volop inzetten op energiebesparing, zonnepanelen op zoveel mogelijk daken (en waar mogelijk ook boven parkeerplaatsen en dergelijke) en het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s en fietsers. De rol van de gemeente daarbij is vooral stimulerend, in de vorm van voorlichting en het samenbrengen van partijen. Financieel kan de gemeente alleen bijdragen voor zover hiervoor middelen van het Rijk of anderen beschikbaar zijn. 

De gemeente moet innovatieve initiatieven van (agrarische en andere) bedrijven op het gebied van duurzaamheid en circulariteit positief ontvangen en waar mogelijk faciliteren qua regelgeving en vergunningverlening.