Wonen

© VVD Hilvarenbeek

De woningmarkt piept en kraakt, ook in Hilvarenbeek. De gemeente kan niet alle problemen oplossen, maar kan er wel voor zorgen dat er een flink aantal nieuwe woningen wordt gebouwd. Hiervoor moet het nieuwe college een concreet Actieplan Woningbouw vaststellen volgens de volgende lijnen: 

  • Per kern wordt concreet aangegeven welke grotere nieuwbouwplannen de komende vier jaar worden gerealiseerd, inclusief de aantallen te bouwen woningen. Dit vergezeld van een realistische planning, waarvan wordt geborgd dat deze ook wordt gehaald. 
  • Voor de kern Hilvarenbeek zijn dit in elk geval Gelderakkers 2, het Hispohalterrein en de inbreidingslocatie tussen Tilburgseweg en sporthal de Roodloop. Voor Diessen is dit Vroonacker 4, voor Esbeek Leeuwerik 3 (en mogelijk 4) en voormalige school De Wingerd, voor Biest- Houtakker Beverakkers 5 en Vossenhol, en voor Haghorst de Welder 2 en hopelijk Hart voor Haghorst. In Baarschot wordt verder gebouwd in plan Brouwershof. 
  • De plannen moeten optimaal inspelen op de actuele en gevarieerde behoefte van onze woningzoekenden in alle doelgroepen: starters, senioren én doorstromers. Binnen de genoemde plannen moet waar mogelijk ruimte zijn voor collectieve bouwinitiatieven. 
  • Van groot belang is dat er gefaseerd/gespreid in de tijd gebouwd wordt. Voorkomen moet worden dat in korte tijd erg veel woningen beschikbaar komen en dan weer jaren niets. 
  • Voor kleinere particuliere plannen, zowel voor nieuwbouw als omzetting van bedrijfs- naar woonfunctie, moet een snelle beoordeling en procedure gelden. 
  • Betaalbaar bouwen voor starters stimuleren we met een starterskorting op de grondprijs en de verruimde starterslening (ook voor bestaande woningen). 
  • Nieuwbouwplannen moeten qua hoogte en verschijningsvorm passend zijn in de omgeving. Wij zijn tegen algemeen geldende vaste regels over bouwhoogten, per locatie moet bezien worden wat passend is, waarbij ook de noodzaak om passende woningen te bouwen voor onze inwoners moet worden betrokken. 
  • Strakkere en minder vrijblijvende afspraken over het bouwen van nieuwe huurwoningen maken met Woonstichting Leystromen (of andere partijen, indien Leystromen geen interesse heeft). Indien uit onderzoek vraag naar kleinere huurwoningen (‘kamers’ of studio’s) blijkt, moet ook daaraan tegemoet gekomen worden. 
  • Om ook op termijn de woningbouw veilig te stellen moet per kern ook een worden vastgesteld over hoe de kern zich op langere termijn zal ontwikkelen. Bij wijze van voorbeeld noemen we de zuidkant van de kern Hilvarenbeek: in een integrale visie moeten de ontwikkelingen in Gelderakkers, het gebied rond de Akkermolen en Laag Spul op elkaar worden afgestemd, inclusief het verkeer en de ontsluiting. 
  • De gemeente Hilvarenbeek dient te voldoen aan de wettelijk opgelegde normen voor de huisvesting van statushouders. Statushouders krijgen een fatsoenlijke maar sobere huisvesting. We verwachten van hen dat ze zich gedragen en integreren in de Hilvarenbeekse samenleving.