Financiën

Door een blijvende kostenstijging en een hoog ambitieniveau zijn de kosten de afgelopen jaren enorm gestegen. Vanuit het sociale domein worden we telkens geconfronteerd met grote tekorten. Dit heeft zij weerslag op de reserves van de gemeente. De VVD staat voor een solide financieel beleid waarbij inkomsten en uitgaven in balans moeten zijn. De ambitie voor de komende jaren is om structureel sluitende begrotingen voor te leggen en de financiële kwetsbaarheid van de gemeente te verminderen. 

De VVD vindt dat de OZB en andere gemeentelijke belastingen niet meer dan de inflatiecorrectie mogen stijgen (dus niet meer stijgen dan trendmatig). Deze lokale belastingen mogen niet gebruikt worden om algemene begrotingstekorten te dekken. In uitzonderlijke situaties, in geval van een zeer specifiek project met breed maatschappelijk draagvlak kan na een zorgvuldige afweging een geoormerkte stijging van de lokale belastingen worden toegepast. 

Sinds een aantal jaren werkt de gemeente Hilvarenbeek samen met de gemeentes Goirle en Oisterwijk. Deze samenwerking moet wat de VVD betreft niet alleen een verbetering van de kwaliteit van dienstverlening en een krachtigere onderhandelingspositie bieden. De samenwerking moet ook een vermindering van kosten opleveren door bijvoorbeeld diensten gezamenlijk in te kopen.