Overhandiging Peilingsresultaten Openbaar Vervoer

Op 28 maart 2024 hebben commissielid Rens Schapendonk en raadslid Wil Vennix van VVD Hilvarenbeek een bezoek gebracht aan het provinciehuis van Noord-Brabant. Ze waren daar om de resultaten van de peiling die door de VVD is gehouden, te overhandigen aan de gedeputeerde mobiliteit, Stijn Smeulders.

De peiling

VVD Hilvarenbeek heeft in de maanden oktober, november en december 2023 in totaal 43 dagen een peiling gehouden over het openbaar vervoer in de gemeente Hilvarenbeek onder de busgebruikers. De concrete aanleiding hiervoor was een visiedocument van Bravo waarin stond dat de buslijn 143 (Tilburg-Reusel via Hilvarenbeek en Esbeek) misschien verstrakt gaat worden over de provinciale weg N269. VVD Hilvarenbeek ziet dat anders en wil graag dat de buslijnen door het dorp blijven rijden om onze dorpen met zicht op de toekomst en het heden leefbaar te houden. De peiling die is gehouden onder de busgebruikers, is ook uitgezet bij de coöperatie Esbeek en het Seniorennetwerk Hilvarenbeek-Diessen. Dit heeft in totaal 451 reacties opgeleverd van bezorgde busgebruikers. Dank daarvoor!


Commissie en gemeenteraad

Deze vele reacties heeft de VVD Hilvarenbeek geanalyseerd en uitgewerkt tot een resultatendocument. Wellicht niet verrassend, maar ongeveer 97% van de respondenten geeft aan een lokale bushalte te willen in plaats van een bushalte langs de provinciale weg N269. Na het uitwerken van dit resultaten document heeft Rens Schapendonk, initiatiefnemer van deze peiling, een presentatie gegeven in de commissie ruimte. In deze commissievergadering hebben de VVD samen met het CDA en HOI werkt de conclusie getrokken dat de buslijnen door de dorpen moeten blijven rijden. Door deze gezamenlijke conclusie heeft de VVD het initiatief genomen in een motie vreemd aan de orde van de dag, waarin we als raad uitspreken dat we de buslijn door de dorpen willen laten rijden, maar er wel gekeken moet worden naar een beter begaanbare route door Hilvarenbeek. Deze motie is raadsbreed aangenomen!


Op naar de provincie!

Na de raadsvergadering zijn Rens Schapendonk en Wil Vennix op 28 maart 2024 naar het provinciehuis gegaan om het resultaten document, de raadsbreed aangenomen motie en de poster die de VVD heeft opgehangen in de bushaltes te overhandigen aan gedeputeerde Smeulders van mobiliteit. Naast de overhandiging was er ook nog ruimte voor een inhoudelijk gesprek waarin de VVD het belang van een lokale halte nóg meer kon aankaarten. De gedeputeerde Smeulders zei het volgende: “Mooi om die betrokkenheid bij het openbaar vervoer te zien! We nemen het mee richting het nieuwe exploitatieplan.”. VVD Hilvarenbeek blijft zich inzetten voor de lokale bushaltes en houdt het nieuwe exploitatieplan en de nieuwe concessie nauwlettend in de gaten.