Verslag Raadsvergadering 14 Maart 2024

Op donderdag 14 maart 2024 vond de raadsvergadering van cyclus 2 plaats. De vergadering was vroeg afgelopen, maar wel stond er één discutabel punt op de agenda en daarnaast verschillende raadsbreed ingediende initiatieven.

De avond begon met het aannemen van de hamerstukken, dit zijn stukken waarvan tijdens de commissievergaderingen al door de fracties is besloten dat ze hiermee instemmen, waardoor hiervoor geen discussie meer plaats hoeft te vinden in de raad. 


Vervolgens kwamen we bij de bespreekstukken en werd ten eerste het onderwerp Democratische Vernieuwing behandeld door Tycho Holleman. Het is geen geheim dat VVD Hilvarenbeek vanaf het begin al kritisch is geweest over het onderwerp 'Democratische Vernieuwing'. Wij hebben ons dan ook altijd de vraag gesteld wat onze inwoners hieraan hebben en die hebben we dan ook getoetst nu het proces ter besluitvorming voor ons ligt.  


Tijdens de commissievergadering heeft de VVD al de nodige kritiek geuit op het collegevoorstel. Wij waren, en zijn, van mening dat het onverantwoord is om €130.000 van onze schaarse middelen uit te trekken om een extern bureau dit proces te laten begeleiden. Bij de begroting 2023 hebben we met het CDA een amendement ingediend om dit terug te brengen tot €20.000 door vooral lokale kracht en kennis te benutten. Hier staan wij nog steeds achter. 


Over het algemeen zijn we teleurgesteld in de resultaten van dit proces. Het rapport heeft weinig nieuwe inzichten opgeleverd en bij het onderzoek zijn vooral de mensen betrokken die zich vaker laten horen bij de gemeente. Hierdoor weten we nog niet hoe de gemiddelde inwoner denkt over de samenwerking met de gemeente. 


Naar ons idee is een goede dienstverlening, service en communicatie vanuit de gemeente naar inwoners onmisbaar wil er vertrouwen zijn in de gemeentelijke overheid. Daar moet volgens VVD Hilvarenbeek vooral de energie naartoe gaan. Daar worden onze inwoners beter en blijer van!


Ten tweede werd het onderwerp Investeringskrediet voor de aankoop van de percelen van Hart van Haghorst behandeld. Dit was eigenlijk vooral positief nieuws!

De grond van de percelen is namelijk dusdanig goed dat er geen extra middelen vrijgemaakt hoeven te worden om dit aan te passen. Daardoor komt Hart voor Haghorst weer een stukje dichterbij!


Ten derde stond er een motie vreemd aan de orde van de dag op de agenda die door alle drie de partijen samen was ingediend. Deze motie ging over de N269 gezien er vaak verkeersopstoppingen zijn op deze weg tussen de rotonde Hilvarenbeek Noord en de afslag Diessenseweg. Hierdoor zoekt het lokale verkeer in het centrum van Hilvarenbeek vaak andere wegen om op de N269 te komen.


Daarom is het college verzocht op met de Provincie Noord-Brabant te onderzoeken of het traject N269 van rotonde Mierbeek tot aan de rotonde Hilvarenbeek Noord kan worden aangelegd als randweg voor Hilvarenbeek met op termijn gebruikmaking door al het gemotoriseerde verkeer. 


Ten vierde is de motie Openbaar Vervoer behandeld. Deze motie is ook raadsbreed ingediend, maar is opgezet door ons commissielid Rens Schapendonk. De motie roept het college op om onze voorkeursvariant in te brengen bij de provinciale overleggen. Deze voorkeursoptie is voor onze gemeente om het Openbaar Vervoer, buslijn 142 en 143, door de kernen te laten blijven rijden. Wel hebben we het college gevraag hierbij mee te nemen om te denken aan andere routes door de kern om zo gevaarlijke situaties en schade te beperken. 


Deze conclusie is onder andere getrokken door een peiling, gehouden door VVD Hilvarenbeek in onze gemeente. Hier zijn 451 unieke reacties op gekomen en de resultaten van deze peiling worden volgende week overhandigd aan gedeputeerde Smulders gezien zijn portefeuille mobiliteit. 


Tot slot werd de motie vreemd aan de orde van de dag behandeld over De Roodloop. Ook deze motie was weer raadsbreed ingediend. Het college van B&W heeft de marktconformiteit van de toegangsprijzen van zwembad (inclusief sauna en stoombad) De Roodloop onderzocht. Uit regionaal onderzoek blijkt dat deze prijzen hoger zijn dan in de regiobaden. Ook zijn er na de overname veel klachten gekomen vanuit Sportfondsen over de service en dienstverlening.


Daarom hebben we het college opgedragen om opnieuw met Sportfondsen in gesprek te gaan met als doel om de service en dienstverlening te verbeteren en de entree mogelijk te maken voor alleen zwemmen voor een marktconforme prijs. 


Hoewel we erg teleurgesteld zijn dat het discutabele punt Democratische Vernieuwing met 8 tegen 9 stemmen is aangenomen, vinden we het wel erg mooi om te zien dat we samen zoveel initiatieven hebben genomen waar we allemaal achter staan.


Zo maken we Hilvarenbeek elke dag een stukje mooier!