Ronald Blok neemt afscheid van gemeenteraad Hilvarenbeek

Ronald Blok heeft helaas in verband met gezondheidsredenen moeten besluiten om na ruim 9 jaar afscheid te nemen als gemeenteraadslid in Hilvarenbeek. Tycho Holleman zal hem opvolgen als raadslid. De VVD Hilvarenbeek dankt Ronald voor zijn grote inzet voor de Hilvarenbeekse bevolking.

© Foto: Jeroen Verhelst

Ronald Blok is in 2014 in de raad gekomen. Sinds 2018 is hij fractievoorzitter en bij de afgelopen twee gemeenteraadsverkiezingen was hij lijsttrekker. De VVD Hilvarenbeek groeide daarbij van 2 naar 3 (in 2018) en verder door naar 5 zetels (in 2022; met 30,5% de op 2 na hoogste score voor de VVD in Nederland).

Ronald heeft zich onder meer beziggehouden met het sociaal domein, waarbij zijn insteek was “iedereen moet kunnen meedoen”. Hij is een van de grondleggers van de “monitor sociaal domein”, een instrument dat de gemeenteraad tot op de dag van vandaag gebruikt om de prestaties in het sociale domein te evalueren. Ronald heeft altijd bepleit om niet alleen te kijken naar de cijfers maar juist ook de verhalen van onze inwoners aan te horen.

Ook was Ronald voorvechter van een aparte auditcommissie, de commissie die op een niet-politieke manier de gemeenteraad adviseert over financiële onderwerpen. Samen met fractiegenoot Wil Vennix is Ronald de grondlegger van het beleid voor pre-mantelzorgwoningen. Als een van de eerste gemeenten in Nederland was het in Hilvarenbeek mogelijk een mantelzorgwoning te bouwen nog voordat er een (zware) zorgbehoefte aanwezig is. Dit beleid is inmiddels door meer dan 45 gemeenten in Nederland overgenomen.

Eind mei is Ronald getroffen door een hartstilstand. Zijn herstel gaat langzaam vooruit maar de belastbaarheid is nog niet zodanig dat hij zijn raadswerk weer op kan pakken. Vandaar zijn besluit om terug te treden. In zijn afscheidsbrief wenst hij iedereen die een rol speelt bij het democratische proces veel wijsheid toe, in de hoop dat ze zijn motto “Hilvarenbeek iedere dag een beetje mooier maken” omarmen en blijven uitvoeren.

Ronald zal als raadslid worden opgevolgd door Tycho Holleman. Tycho heeft van 2010 tot 2022 al in de Beekse raad gezeten. Tycho zal zich, net als voorheen Ronald, vooral gaan richten op de commissie Samenleving.

De fractie heeft inmiddels Wil Vennix aangewezen als nieuwe fractievoorzitter en Joost Leenhouts als vicefractievoorzitter.

In de raadsvergadering van 8 november zal Ronald afscheid nemen en Tycho als zijn opvolger worden geïnstalleerd. De VVD dankt Ronald voor zijn jarenlange en grote inzet voor de Hilvarenbeekse gemeenschap en wenst Tycho veel succes.