VVD neemt initiatief voor invoering 'jeugdlintje'

26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. In principe komt de jeugd niet in aanmerking voor een lintje, omdat iemand zich minimaal vijftien jaar voor de samenleving moet hebben ingezet.

© VVD Hilvarenbeek

Als het aan de VVD Hilvarenbeek ligt komt daar verandering in. Want ook de jeugd kan zich op een bijzondere manier voor de samenleving inzetten. Raadslid Tycho Holleman dient daarom namens de VVD een voorstel in bij de kinderraad en de gemeenteraad om een gemeentelijk jeugdlintje in te stellen.


De doelstelling van het jeugdlintje is volgens de VVD tweeledig. Aan de ene kant is het een blijk van waardering vanuit de gemeente naar jongeren die iets bijzonders voor de samenleving hebben gedaan. Daarbij kan gedacht worden aan het geven van mantelzorg, een actie opzetten voor een goed doel, een heldendaad verrichten of lastige onderwerpen, zoals pesten en zinloos geweld, bespreekbaar maken.


Aan de andere kant is het jeugdlintje ook bedoeld om rolmodellen te vinden. Daardoor worden ook andere jongeren aangespoord tot het ontplooien van initiatieven, of mee te doen aan bestaande initiatieven, om daarmee een bijdrage te geven aan de leefbaarheid van de gemeente en de afzonderlijke kernen.


Omdat het jeugdlintje over de jeugd gaat wordt het voorstel, als eerste initiatiefvoorstel uit de raad ooit, voorgelegd aan de kinderraad. De mening vanuit de jeugd zelf hierbij is voor de VVD erg belangrijk. Ook in de uitwerking van het jeugdlintje, zoals wie er voor in aanmerking komen, hoe vaak het moet worden uitgereikt en hoe het lintje er uit komt te zien, stelt de VVD een nadrukkelijke rol voor de Hilvarenbeekse jeugd zelf voor.