VVD bezorgd over torenhoge winsten in de jeugdzorg!

De steeds verder oplopende gemeentelijke uitgaven voor het sociaal domein en de Jeugdzorg in het bijzonder baart de VVD grote zorgen. Veel gemeenten komen op financieel gebied verder onder druk omdat de Rijksbijdrage en de uitgaven voor jeugdzorg niet in evenwicht zijn.

Gemeenten hebben een beperkte beleidsvrijheid om sturing aan te brengen in de jeugdzorg. Zo zitten wij in de gemeenten onvoldoende aan het stuur om de regie te voeren en kunnen we alleen de wettelijke voorschriften volgen.

Daarom heeft de VVD er eerder voor gepleit het nationaal beleid aan te passen en de gemeenten meer beleidsvrijheid te geven op het gebied van jeugdzorg. 


Maar de VVD kijkt ook kritisch naar de eigen gemeentelijke en regionale organisatie. Wij hechten groot belang aan een doelmatige en rechtmatige aanpak van de jeugdzorg in Hart van Brabant. De uitdagingen zijn complex. Naast Rijk en gemeenten hebben zorgaanbieders, medisch domein, onderwijs en ouders ook allemaal een rol. Een pakket aan vragen vanuit onze partij heeft als doel verdere verbeteringen te willen doorvoeren in de uitvoering van jeugdzorg in Hart van Brabant. De artikelen in de media van de laatste weken laten zien dat dit van belang is om samen het tij te kunnen keren. 


Dit is reden voor de VVD om vandaag, mede in aanloop naar de komende begrotingsbehandeling in de gemeenteraad op 12 november aanstaande, het college schriftelijke vragen te stellen over de jeugdzorg (deze vragen zijn als bijlage toegevoegd). Alle VVD fracties in de regio Hart van Brabant stellen vandaag eenzelfde set vragen aan de colleges van B&W in de regio.