VVD vraagt college beleid te ontwikkelen rond (pre) mantelzorgwoningen

De VVD fractie ontvangt steeds vaker vragen over het realiseren van mantelzorgwoningen op eigen terrein. Dergelijke aanvragen worden nu afgewezen, wanneer zorg nog niet direct nodig is. Maar als je de gezondheidsproblemen voor wilt zijn, moet je op tijd plannen maken. Daarom vraagt de VVD-fractie aan het college om beleid te ontwikkelen voor pre-mantelzorgwoningen

Steeds vaker krijgen wij als fractie vragen van inwoners over het realiseren (op eigen terrein) van mantelzorgwoningen. Vaak gaat het daarbij om situaties waarin de zorgontvanger (nog) geen formele indicatie heeft maar deze indicatie op termijn wel te verwachten is als gevolg van gevorderde leeftijd, ziekte/aandoeningen/beperkingen of een combinatie daarvan. Door het ontbreken van indicatie is in strikte zin geen sprake van een mantelzorgwoning in zin van het Besluit Omgevingsrecht, zodat een dergelijke aanvraag veelal wordt afgewezen.

De VVD-fractie vindt dit ongewenst en ziet graag dat ook voor deze categorie ‘pre-mantelzorgwoningen’ beleid wordt ontwikkeld. Voordeel is dat onze inwoners dan al tijdig kunnen inspelen op een te verwachten situatie en niet hoeven te wachten tot de concrete zorgvraag (acuut) aan de orde komt. Het lijkt ons gewenst om de regels voor beide categorieën zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen en niet onnodig ingewikkeld te maken. Tevens is een goede samenwerking tussen de gemeentelijke afdelingen vergunningverlening en zorg/WMO een voorwaarde.