VVD-voorstel voor sluitende meerjarenbegroting

Bij de behandeling van de Voorjaarsnota werd duidelijk dat de gemeente Hilvarenbeek in 2020 te maken te zou krijgen met een tekort op de begroting, wat in de jaren erna alleen nog maar zou oplopen. Het college beloofde daarom in het najaar met "knoppen om aan te draaien" zou komen, zodat de raad keuzes kon maken om de tekorten terug te dringen. Totaal onverwacht komt het college terug op die afspraak. De VVD Hilvarenbeek​ is het daar niet mee eens en wil vasthouden aan de afgesproken procedure. De begroting voor 2020 staat namelijk niet op zich, er is een sterke samenhang met de jaren daarna. Gelukkig is ons voorstel hiervoor unaniem gesteund door de andere fracties, waarmee we een raadsbreed signaal afgegeven aan het college.

De begroting is een van de belangrijkste punten in het politieke jaar. We kijken naar de ambities (projecten) die zijn vastgelegd in het raadsbrede akkoord en bepalen of en wanneer er geld aan wordt toegekend. Ook kijken we uiteraard naar alle kosten die de gemeente maakt. Het is dus net als een huishoudboekje, dat overigens wel in balans moet zijn. De begroting van de gemeente Hilvarenbeek voor één jaar beloopt ongeveer € 37 miljoen. De begroting dient voor elk jaar sluitend te zijn, er mag dus geen sprake zijn van een tekort op de begroting. Indien er een tekort ontstaat dient hierop ingegrepen te worden. Dit kan door bezuinigingen, het bijstellen van ambities of bijvoorbeeld door de opbrengsten te verhogen.

Bijzonder aan het begrotingsproces is dat er naast het komende jaar ook wordt vooruitgekeken. Steeds in periodes van 4 jaar. Dit is wettelijk vastgelegd en wordt gedaan om zo ook de lange termijn effecten in opbrengsten en kosten goed inzichtelijk te hebben. We kunnen als gemeenteraad pas keuzes maken in ambities (grote en kleine projecten) als we ook alle financiële gevolgen kennen op een langere termijn.

In de Voorjaarsnota werd duidelijk dat de gemeente Hilvarenbeek een tekort zou krijgen in de begroting van 2020 dat in de jaren daarna nog verder zal oplopen. De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 4 juli jongstleden de Voorjaarsnota ++ goedgekeurd. Belangrijk element hierbij was een raadsinformatiebrief vanuit burgemeester en wethouders waarin ze toezegden de raad een keuzedocument voor te leggen met mogelijkheden om de begroting sluitend te krijgen. Er werden duidelijke termijnen benoemd wanneer de gemeenteraad alle benodigde stukken zou krijgen.

Burgemeester en wethouders hebben echter zonder overleg met de gemeenteraad besloten om van het afgesproken proces en de bijbehorende planning af te wijken. Dit was voor de VVD aanleiding om een initiatief-raadsvoorstel te schrijven. Het besluit van dit voorstel luidt: “Bij de voorbereiding en vaststelling van de Begroting 2020 en het meerjarenperspectief tot en met 2023 de afgesproken procedure die is verwoord in RIB 2019-76 te volgen, wat concreet betekent dat het college het voorstel met keuzemogelijkheden voor dekkingsmaatregelen (het keuzedocument met ‘knoppen’) uiterlijk 1 oktober 2019 voorlegt aan de gemeenteraad en commissies, zodat de raad naast een sluitende begroting ook een sluitend meerjarenperspectief kan vaststellen.” Een sluitende begroting moet uiterlijk 15 november aanstaande worden ingeleverd bij de provincie. De tijd begint dus te dringen.

We willen het college dus houden aan de eerder gemaakte afspraken. De andere fracties van de gemeenteraad vonden het initiatiefvoorstel een goed idee. Alle fracties ondersteunen het idee van de VVD en dienen het initiatief raadsvoorstel tijdens de komende gemeenteraadsvergadering van 12 september mee in.

Uiteraard zijn we als VVD hier erg blij mee!! We geven hiermee een sterk en eenduidig signaal af aan het college van burgemeester en wethouders.