Gemeenteraad neemt afscheid van Burgemeester Palmen

Op donderdag nam de gemeenteraad van Hilvarenbeek afscheid van Burgemeester Ryan Palmen. De Beekse raad heeft met warme en persoonlijke woorden afscheid genomen van een betrokken en zeer gewaardeerde burgervader. Ryan antwoordde hierop zoals we hem kennen: tegelijkertijd met humor en met passie. De VVD wenst Ryan en zijn gezin veel succes met zijn volgende klus in Horst aan de Maas! Lees hier de toespraak van onze fractievoorzitter Ronald Blok.

Voorzitter, 

Toch wel even vreemd om u op de voorzittersstoel te zien zitten. [VVD-raadslid Wil Vennix, mocht als nestor van de raad de taak van voorzitter overnemen tijdens het afscheid van de Burgemeester] Gedurende de hele periode dat Ryan burgemeester is geweest in Hilvarenbeek heeft hij u niet een keer deze eer gegund. Dat zegt iets over zijn plichtsbesef. Bij het afscheid van de vorige griffier grapten we nog, een clean sheet, dat geldt ook voor het voorzitterschap van deze gemeenteraad van onze burgemeester. 

Aan de ene kant voorzitter gun ik u als nestor van de raad en zeker ook als fractiegenoot deze eer, toch stemt het moment mij ook wel wat verdrietig. Verdrietig omdat het moment van afscheid nadert van onze burgemeester. 

Onze partijleider, Mark Rutte, overigens voor diegenen die het niet weten ook de partij waar Ryan deel van uitmaakt spreekt graag in symbolische termen.  

We kregen te horen toen zijn afscheid bekend werd dat hij naast een donatie aan de stichting Benjamin ook zijn nieuwe woning zou moeten inrichten. Met andere woorden voorzitter hij gaat sparen voor zijn uitzet. Voordat ik me in deze symboliek ga storten voorzitter wil ik graag een kleinigheidje overhandigen aan de burgemeester. 

Voorzitter als u mij toestaat….. 

Beste Ryan, niet alleen Nederland is als een broos vaasje, ook de gemeente Hilvarenbeek is dat. Het broze vaasje is niet gebroken. Je hebt goed gezorgd voor onze gemeente en voor alle inwoners. Dat brengt mij tot de kern van de zaak. Ryan je bent een echte burgervader geweest in goede maar ook in moeilijke tijden. Als dank dan ook dit symbolische vaasje. 

Toen ik mijn speech aan het voorbereiden was heb ik eens wat research gedaan. Dat was overigens nog niet zo eenvoudig. Als je inzicht in de agenda van de burgemeester vraagt raak je verward in een kluwen van afspraken. Geen opsomming van platte cijfers wat mij betreft, maar ik wil wel even achterom kijken naar een aantal bijzondere gebeurtenissen. 

Wanneer mensen het moeilijk hadden in Hilvarenbeek was je er voor hen. Ik denk dan terug aan het tragische ongeval waarbij raadslid Erik Moors overleed, maar ook aan het vreselijke ongeval in Haghorst waarbij Bram Claassen om het leven kwam. Ook wanneer er een verwarde man bij nacht en ontij op het dak van het jachthuis in Gorp en Roovert dakpannen staat te gooien was je er. Je hebt mensen in moeilijke periode steun gegeven en hen gediend met raad en daad. Maar vooral, je was er voor de inwoners! 

Uiteraard zijn er gelukkig ook vele mooie momenten geweest in de afgelopen jaren. Zo waren er de vele openingen die je hebt verricht, groot of klein. Telkens gaf je er je eigen draai aan. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat het je de ene keer wat beter afging als de andere. Zo herinner ik mij kort geleden jouw opkomst bij de opening van de Melkfabriek. Cultuur en muziekminnend Hilvarenbeek werd spontaan blij…. Onze burgemeester gaat trompet spelen. Helaas niets van dat alles. De act was er echter niet minder om. 

Toen ik laatst iemand ontmoette vroeg deze mij waar ik woonde. Hilvarenbeek antwoorde ik, ken je dat dorp vroeg ik de persoon die overigens uit Roosendaal afkomstig was? Het dorp niet vertelde hij, wel jullie burgemeester. Hoe dat zo vroeg ik hem. Iemand uit West-Brabant die onze burgemeester persoonlijk kent. De reden was simpel: Ryan heeft de beste man op 10 juni 2016 in de Beekse Bergen getrouwd. Dat brengt mij bij de vele huwelijksjubilea waarbij je de echtparen kwam feliciteren. Ik heb zelf bij mijn schoonouders mogen ervaren hou fijn mensen dat vinden. 

Maar ook voorzitter was Ryan aanwezig bij de vele evenementen die onze gemeente rijk is. Of het nu de overwinning van het kampioenschap van Hilvaria was of het Decibel festival in de Beekse Bergen. Telkens zagen we onze burgemeester niet alleen in die rol maar ook in zijn rol als burgervader.

Voorzitter ik denk dat ik namens de hele gemeente mag zeggen dat we een enorm bevlogen burgervader gaan missen. Bedankt Ryan dat je er voor ons allemaal was!

Een bijzondere kwaliteit die ik niet onbenoemd wil laten is je verbindende vermogen geweest. Toen je destijds als jongste burgemeester van Nederland werd benoemd in Hilvarenbeek wist je vast nog niet waar je terecht zou komen. Het bleek al snel dat je in een gemeente was terechtgekomen met een enorme diversiteit. Alle 6 kernen zijn verschillend, maar toch ook met één belangrijke overeenkomst en dat is de sterke en hechte gemeenschapszin. Samen de schouders eronder zetten en zaken voor elkaar krijgen.

Je hebt je de afgelopen jaren bijzonder ingezet als verbinder. Vele initiatieven, te veel zelfs om op te noemen werden door jou van harte ondersteund. Mooie projecten zijn van de grond gekomen in samenwerking met de diverse dorpscoöperaties. Vaak vergezeld gaand van belangrijke subsidies. Niet alleen vanuit Europa was er bijzondere aandacht voor de kracht van samen ook koning Willem Alexander bracht een bezoek aan onze gemeente om zich te laten informeren.

Ook speelde je een belangrijke verbindende rol in de GHO-samenwerking. Je kijkt vooruit en weegt de belangen van onze gemeente steeds optimaal af. Je stelde jezelf maar ook anderen hierbij steeds een aantal vragen: Doe ik het goed, is het goed en voelt het goed.

Maar toch, er komt een moment dan is de prik van de Cola. Nog niet zo heel lang geleden hadden we het hierover tijdens een gesprek in het presidium. Over de exacte inhoud zal ik niet verder uitweiden. Maar zoals je zelf zei: “Wanneer de prik van de cola is wordt het tijd om uit te kijken naar een nieuwe uitdaging.” Om het maar eens in het Limburgs te zeggen: Je bent afgewerkt!

Een nieuwe uitdaging heb je gevonden in de gemeente Horst aan de Maas. Back to your roots. Toch ook wel een hele stap vooruit. Een gemeente die qua inwoners 2½ keer zo groot is en qua oppervlakte bijna 2 keer zo groot is als Hilvarenbeek.  Daarom wederom symbolisch een nieuwe fles Cola, vol met prik! Neem deze mee naar Horst aan de Maas en zorg dat de prik er daar voorlopig stevig op blijft.

Ryan, bedankt dat je onze burgemeester, burgervader en verbinder bent geweest niet alleen namens de VVD fractie maar zeker ook namens alle inwoners van Hilvarenbeek.

Het ga je goed! Haje!!