De eerste spreker was Arie Schouwenaars, vanaf 2000 accountmanager bedrijven bij de gemeente Tilburg. Op voorstel van de VVD is in het raadsbrede programma-akkoord opgenomen dat in Hilvarenbeek ook zo’n functie wordt ingesteld. Het college maakte onlangs bekend hiervoor een ambtenaar voor twee dagen per week vrij te maken. Arie lichtte toe hoe zijn afdeling het aanpakt. Een accountmanager werkt volgens hem van buiten naar binnen maar ook van binnen naar buiten. Cruciaal is volgens hem dat de accountmanager draagvlak heeft binnen de ambtelijke organisatie, anders is het kansloos. Arie zegt nooit te beloven dat hij iets voor elkaar krijgt, wél dat hij zijn best gaat doen: “Ik schat in of een plan haalbaar is. Als het dat volgens mij niet is, dan zeg ik het ook en dan kijken we wat er wel kan. De wet is daarbij uiteraard de grens, daar moet het binnen passen. Maar ik zoek wel de grenzen op, de wet is een soort elastiek, die kan je oprekken.” Diverse aanwezigen hadden vragen en tips, zo werd onder meer de vraag gesteld of de Hilvarenbeekse accountmanager aan twee dagen per week wel genoeg zal hebben.
De tweede spreker was onze oud-dorpsgenoot Niels Bonenkamp. Niels woonde tot zijn 18e in Hilvarenbeek en vertrok toen voor zijn studie naar Amsterdam. In 2014 werd hij voor de VVD raadslid en fractievoorzitter in de gemeente Landsmeer en in maart dit jaar werd zijn partij de grootste. Landsmeer verkeerde in 2012 in een politieke crisis en koos toen voor een raadsbreed model, met wethouders van buiten. Na de verkiezingen van 2014 en 2018 is de raadsbrede samenwerking voortgezet, met wethouders vanuit de partijen. Niels is zonder meer positief over raadsbrede samenwerking en ziet eigenlijk geen nadelen: “De discussie wordt gevoerd waar het moet: in de raad. Vanzelfsprekende meerderheden zijn er niet meer, je moet er elke keer weer aan werken.” Zowel in de vorige als de huidige raadsperiode haakten uiteindelijk een of twee kleine fracties af en gingen deze zichzelf ‘oppositie’ noemen. Volgens Niels met weinig resultaat: “Die raadsleden stemden vaak tegen, maar bereikten met die opstelling erg weinig.”
Via een openbare pitch koos de Landsmeerse raad onlangs twee wethouders, voorgedragen door D66 en VVD. De VVD in buurgemeente Oostzaan vroeg Niels vervolgens om daar wethouder te worden. “Ik ben daar op ingegaan, al was dat wel vreemd. Ik had juist als fractievoorzitter van de grootste partij de raadsbrede samenwerking opgetuigd in Landsmeer en werd toen wethouder in een klassieke coalitie.”