Vragen Klimaat CC Elckerlyc

© VVD Hilvarenbeek

Op 18 november 2014 werd de gemeenteraad door het bestuur en management van MCC Elckerlyc bijgepraat. In deze presentatie werd onder andere teruggekeken naar het overleg van 9 januari 2014. Als essentiële punten voor verdere exploitatie werden toen diverse items genoemd, onder andere: akoestiek en klimaatbeheersing, veiligheid tribune grote zaal, etc.

Op 18 november is er door het bestuur en management van MCC Elckerlyc aangegeven welke punten zijn aangepakt en opgelost. Als onopgeloste items werd toen onder andere aangegeven de optimalisatie van de klimaatbeheersing. Opgelost zou onder andere zijn de veiligheid van de tribune.

Zeer recent heeft de VVD signalen ontvangen van diverse ontevreden gebruikers, zoals de KBO afdeling Hilvarenbeek. In een gesprek wat wij hebben gehad met een bestuurder van de KBO afdeling Hilvarenbeek op 16 december 2014 blijkt dat er grote ontevredenheid is over onder andere het klimaat in MCC Elckerlyc.

KBO afdeling Hilvarenbeek heeft afspraken gemaakt met MCC Elckerlyc onder andere omtrent het huren van ruimtes. De insteek van het bestuur van de KBO Hilvarenbeek is om zo veel mogelijk activiteiten in het MCC Elckerlyc te houden.

Een aantal activiteiten van de KBO afdeling Hilvarenbeek welke in MCC Elckerlyc worden georganiseerd zijn: biljarten, bridge, inloop, koersbal, e.v.a. Vanuit de leden bestaan al sinds de opening van MCC Elckerlyc klachten, met name over het klimaat maar zeker ook over lichtinval en veiligheid.

Een van de grootste problemen die door de leden van de KBO afdeling Hilvarenbeek worden geuit is het klimaat. Zo klagen de leden van de bridge al sinds de opening over kou in de theaterzaal. Volkspartij voor Vrijheid en Democratie Gemeente Hilvarenbeek www.vvdhilvarenbeek.nl

Eerder gedane toezeggingen door MCC Elckerlyc en de gemeente hebben niet gewenst tot een aangenaam klimaat. Het gevolg is dat het huidige bridgeseizoen (wat loopt tot april 2015) niet zal worden afgemaakt in MCC Elckerlyc. Per direct wordt de bridge verplaatst naar De Gouden Carolus. Ook voor de koersbal en biljart activiteiten wordt door de KBO afdeling Hilvarenbeek serieus overwogen om de activiteit te verplaatsen.

Elke vrijdagmiddag organiseert de KBO afdeling Hilvarenbeek een inloop. Dit is een activiteit die voor alle ouderen van Hilvarenbeek, ongeacht of zij lid zijn of niet van de KBO, toegankelijk is. De inloop heeft een groot sociaal karakter waarbij doelstellingen zijn: de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en elkaar te kunnen ontmoeten. Deze activiteit werd gemiddeld door 25 – 30 personen bezocht. Door de tocht en kou in de foyer is het aantal deelnemers de afgelopen tijd teruggelopen tot circa 5 deelnemers. Wanneer het aantal deelnemers tijdens de inloop vermindert heeft dit ook zijn uitwerking op onder andere de huiskamer.

Door veel senioren en met name mensen met mobiliteitsprobleem wordt geklaagd over de veiligheid van de trap in de theaterzaal. De in de treden aangebrachte LED verlichting geeft een bijzonder diffuus lichtbeeld wat een reële kans op valgevaar oplevert.

De huidige situatie heeft niet alleen een impact op de gebruikers van MCC Elckerlyc maar zeker ook op de organisatie zelf. Doordat activiteiten worden verplaatst naar andere locaties, en bij andere activiteiten serieus wordt overwogen om deze activiteit te verplaatsen ontstaan voor MCC Elckerlyc mogelijk problemen op financieel gebied (lees: verminderde huurinkomsten maar zeker ook minder horeca inkomsten), negatieve publiciteit en mogelijk imagoprobleem binnen de gemeente Hilvarenbeek en als laatste de sociale cohesie tussen de activiteiten die binnen MCC Elckerlyc plaatsvinden.

1. Deelt het college de mening van de VVD met betrekking tot de geschetste problematiek?

2. Is het college net als de VVD van mening dat deze situatie zo snel als mogelijk moet worden opgelost?

3. Zo ja, aan welke oplossing denkt het college en binnen welke tijdsplanning?

4. Is het college het met de VVD eens dat de doelstellingen van MCC Elckerlyc op deze manier niet worden verwezenlijkt?

Wij horen de antwoorden op de vragen graag tijdens de raadsvergadering van 18 december 2014