Constructief overleg VVD en ZLTO

Op dinsdag 13 september heeft in ‘Ome Toon’ in Biest-Houtakker een constructief overleg plaatsgevonden over de toekomst van onze agrarische sector en de rol van de provincie daarbij. De avond was georganiseerd door de VVD Hilvarenbeek. De VVD Brabant had maar liefst 3 Provinciale Statenleden afgevaardigd: woordvoerder landbouw Walter Manders, Jelle van Nuland uit Oisterwijk en Tycho Holleman uit ons eigen Hilvarenbeek. De ZLTO De Hilver was aanwezig met 5 bestuursleden.

© VVD Hilvarenbeek

Het was een open gedachten wisseling op basis van argumenten en met respect voor elkaars standpunten. Uiteraard ging het veel over stikstof en over de Brabantse deadline in 2024 voor stallenaanpassing. Een recente uitspraak van de Raad van State heeft veel onduidelijkheid veroorzaakt. Boeren vragen zich terecht af of een investering van soms ettelijke tonnen in nieuwe stalsystemen wel verantwoord is, als er twijfel is over de juridische houdbaarheid daarvan. En als ze de investering al willen doorzetten is de financiering vaak een probleem door terughoudendheid bij de banken.

Natuurlijk hebben we de grote problemen in dit dossier niet in één avond opgelost. Wel is er veel informatie uitgewisseld en is er over en weer meer begrip gekomen. De VVD Hilvarenbeek hoopt hiermee een positieve bijdrage te hebben geleverd aan de gedachten vorming en blijft het dossier op de voet volgen. En waar mogelijk zullen we niet nalaten om onze visie in te brengen in de provinciale VVD, met als doel om onze landbouw een redelijk perspectief te bieden.