Sluitende begroting zonder ozb-verhoging

Afgelopen donderdag heeft de Hilvarenbeekse gemeenteraad de begroting voor 2021 en volgende jaren vastgesteld. Dankzij een goede samenwerking van de VVD met CDA, GL en LEV zijn we erin geslaagd om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen zonder extra ozb-verhoging.

Het college wilde de grote tekorten dekken door woningeigenaren 9% meer te laten betalen en bedrijven 19% (was aanvankelijk zelfs 36%!). Dat betekent voor huiseigenaren jaarlijks enkele tientjes meer en voor ondernemers zelfs honderden euro's. 


De VVD Hilvarenbeek vindt dat vanaf het begin onbespreekbaar en heeft alternatieve dekking gevonden. Met name in het ‘sociaal domein’ (jeugdzorg/WMO) moet fors ingegrepen worden, want de kosten zijn daar gigantisch de pan uitgerezen, terwijl dat de afnemers van de zorg niet ten goede komt. 


Verder moet de gemeente flink kunnen besparen door efficiënter samen te werken in de regio. De voorgestelde bezuiniging op Elckerlijc is geschrapt, de Hockeyclub zal de gevraagde garantie krijgen voor de broodnodige aanleg van twee watervelden en er komt een onderzoek naar een nieuwe locatie voor de school Doelakkers. 


We zijn er trots op dat we met deze tegenbegroting het huishoudboekje van de gemeente op orde hebben gekregen, zonder onze inwoners en bedrijven zwaarder te belasten.